Espoon barokin perinteinen joulukonsertti

to 30.12.2021 klo 19
suoratoisto Espoon barokin YouTube-kanavalla

Byrd, Charpentier, Praetorius ym.
Meeri Pulakka, kuva: Ulla Nikula

Meeri Pulakka, sopraano
Eloisa Consort -gambayhtye:
Maija Lampela
Johanna Randvere
Pieta Mattila
Anna Pulakka
Ricardo Padilla, lyömäsoittimet

Espoon barokin perinteisessä joulukonsertissa soi tänä vuonna Meeri Pulakan vivahteikas sopraano, Eloisa Consortin moniääniset gambat ja Ricardo Padillan lyömäsoitinten rytmit. Ohjelmassa on renessanssisäveltäjä William Byrdin jouluaiheisia teoksia, ranskalaista gambamusiikkia, sekä joululauluja muun muassa Piae Cantiones -kokoelmasta, jonka sävelmiä on laulettu Suomessa keskiajalta saakka.

Kuudetta kertaa Espoon tuomiokirkossa soiva Espoon barokin joulukonsertti järjestetään koronarajoitusten vuoksi ilman yleisöä. Konsertti suoratoistetaan tuomiokirkosta torstaina 30.12. klo 19.00 alkaen Espoon barokin Youtube-kanavalla.

Linkki konserttiin:
https://youtu.be/igbqDCxA7fk

Konsertin kesto noin 70 min

Suoratoisto: Anders Pohjola

Ohjelma


William Byrd (n. 1540–1623): O magnum mysterium (Gradualia 2)
Byrd: Beata Virgo (Gradualia 2)

Guillaume Dufay (n. 1397–1474): Ce jour de l'an
Eustache Du Caurroy (1549–1609): Noël “Sors de ton lit” (Meslanges de la musique)

Marc-Antoine Charpentier (1643–1704): Concert pour quatre parties de violes, H. 545
    Prélude
    (Autre Prélude)
    Sarabande
    Gigue angloise
    Gigue françoise
    Passecaille


Daniel Friderici (1584–1638): Aetas carmen melodiae (Piae Cantiones 1625)
Personent hodie (Piae Cantiones 1582)
Gaudete (Piae Cantiones 1582)

Coventry Carol (Pageant of the shearmen and tailors 1591)
Byrd: Lullaby, my sweet little baby (Psalmes, sonets & songs of sadnes and pietie)

Michael Praetorius (1571–1621): In dulci jubilo (Musae Sioniae 5 Nr. 82)
Praetorius: La Canarie (Terpsichore Nr. 31)

Byrd: Out of the orient, crystal skies
Byrd: From Virgin’s womb (Songs of sundrie natures)

The First Nowell (Christmas carols, ancient and modern), sov. P. Mattila
Gloucestershire Wassail, sov. R. Vaughan Williams
Auld Lang Syne, sov. A. Pulakka



William Byrd (n. 1540–1623) oli mestarillinen renessanssisäveltäjä ja keskeinen vaikuttaja Englannin musiikkimaailmassa. Hän toimi Chapel Royalin eli kuninkaallisen kirkkokuoron jäsenenä ja urkurina opettajansa, säveltäjä Thomas Tallisin rinnalla. Byrd työskenteli tehtävässä yli 50 vuotta, minkä aikana hänelle säveltäjänä oli ovet auki sekä aristokraattien että kirkon suuntaan. Lisäksi kuningatar Elisabet I myönsi Tallisille ja Byrdille 21 vuodeksi hämmästyttävän yksinoikeuden nuottien sekä nuottipaperin maahantuontiin, julkaisuun ja myyntiin.

Byrd oli itse katolinen, mutta sävelsi kirkollista musiikkia niin latinankielisiin teksteihin kuin englanniksi vastaluodun anglikaanisen kirkon tarpeisiin. Hän sävelsi myös runsaasti maallisia teoksia, kuten fantasioita ja tansseja gambaconsortille - siis viola da gamboista koostuvalle yhtyeelle. Gambat ovat useimmiten läsnä myös consort-lauluissa, jotka Byrd sai kukoistamaan vuosisadanvaihteen Englannissa. Tässä sävellysmuodossa soololaulajaa tai laulajia säestää soitinryhmä moniäänistä madrigaalia muistuttaen. Konsertin avaa toisiaan täydentävät lyhyehköt motetit vuodelta 1607. O magnum mysterium ja Beata Virgo on sävelletty neljälle lauluäänelle, mutta tällä kertaa gambat asettuvat laulajien tilalle.

Ranskalais-flaamilaisen Guillaume Dufayn (n. 1397–1474) Ce jour de l’an on uudenvuodenpäivän ilosta kertova laulu. Dufay edustaa varhaista renessanssia, kun taas ranskalainen François-Eustache Du Caurroy (1549–1609) myöhäistä renessanssia Sors de ton lit -joululauluineen. Näiden jälkeen ohjelmassa vieraillaan ranskalaisen barokin puolella, ja kuullaan Marc-Antoine Charpentierin (1643–1704) konsertoiva sävellys neljälle gamballe. Tanssisarjan osista rakentuva Concert ei ole varsinainen joulukappale, mutta siinä kuuluu kaikuja säveltäjän muista teoksista, joihin lukeutuu tunnettu Jouluyön keskiyön messu sekä seitsemän jouluaiheista motettia.

Porvoossa syntynyt ylioppilas Theodoricus Petri Ruuth (n. 1560 – n. 1617) julkaisi Piae Cantiones -kokoelman vuonna 1582 opiskellessaan Rostockin yliopistossa Saksassa. Kirja sisältää Euroopasta kulkeutuneita, keskiajalta saakka Suomen kirkoissa ja kouluissa laulettuja latinankielisiä ”hurskaita lauluja”, joiden sopivuuden ja tekstien oikeaoppisuuden oli tarkastanut Turun katedraalikoulun rehtorina toiminut Jacobus Finno eli Jaakko Suomalainen. Kokoelman uuteen laitokseen (1625) lisättiin rostockilaisen kanttorin Daniel Fridericin (1584–1638) sovituksia kuten Aetas carmen melodiae (Laulakaa mahtavia, soinnikkaita lauluja). Useimmat Piae Cantionesin lauluista ovat yksiäänisiä Personent hodien (Tänä päivänä soikoon maa) tapaan, kun taas eräästä kokoelman tunnetuimmasta kappaleesta Gaudete (Iloitkaa) on kirjattu säkeistöjen sanat ilman melodiaa sekä neliääninen kertosäe.

Coventry Carol ja Byrdin Lullaby nojaavat keskiaikaisten mysteerinäytelmien maailmaan. Näytelmät olivat suosittuja Englannin Coventryssä, jossa joulunäytelmään kuului kuvaus kuningas Herodeksen määräämästä viattomien lasten murhasta Jeesuksen synnyttyä. Robert Croon 1534 muistiin kirjaamassa käsikirjoituksessa kohtaukseen kuuluu kolmen betlehemiläisen äidin laulama murheellinen kehtolaulu. Laulun nuotit lisättiin käsikirjoitukseen vasta myöhemmin, ja melodian alkuperä on jäänyt historian hämäriin. Byrdin 1588 julkaisemassa kehtolaulussa laulajana on Jeesuksen äiti, joka tuntee sekä myötätuntoa viattomia lapsia kohtaan että luottamusta oman lapsensa pelastumiseen ja ennustuksen toteutumiseen. Tämä laulu on alunperin consort-laulu, kuten Byrdin muutkin teokset konserttiohjelman lopulla. Lullabyn ja From Virgin’s wombin erikoisuutena yksi soitinstemma kulkee laulun yläpuolella ja laulajalla on vasta seuraava ääni. Out of the orient, crystal skies puolestaan tarjoaa erityisen vahvaa sanamaalailua, sillä se on läpisävelletty ilman samankuuloisina toistuvia säkeistöjä.

In dulci jubilon (Suloisessa ilossa) tekstin ja tutun sävelmän arvellaan syntyneen 1300-luvulla, ja kappale on mukana parisataa vuotta tuoreemmassa Piae Cantiones -kokoelmassa. Joululaulun teksti etenee ns. makaronilauluna latinan ja jonkin kotoisamman kielen vuorotellessa - Piae Cantionesissa se on ruotsi. Saksalainen Michael Praetorius (1571–1621) sävelsi melodian innoittamana suuren määrän samannimisiä moniäänisiä kappaleita, joista tässä konsertissa esitetään eräs versio neljälle laulajalle. Lisäksi kuullaan Praetoriuksen rytmikästä puolta Terpsichore-kokoelmaan kuuluvan La Canarien muodossa. Kappaleen nimi viittaa toden totta Kanariansaariin, joiden alkuperäisasukkaiden tanssit ja laulut inspiroivat eurooppalaisia kehittämään vauhdikkaan canary-tanssin omaksi huvituksekseen.

Suullisena perintönä vuosisatoja säilyneen laulun The First Nowell (Ensimmäinen joulu) syntysijaksi arvellaan Lounais-Englannin Cornwallia tai naapuria Ranskaa. Melodia painettiin nuoteiksi vasta 1800-luvulla, ja nykyään se tunnetaan ikivihreänä joululauluna. Lounais-Englannista on myös rempseä Gloucestershire Wassail. Kappaletta on laulettu wassailing-perinteessä vähintään 1700-luvulta saakka, kun hyvän terveyden ja onnen toivottajat ovat kiertäneet ovelta ovelle loppiaisen aikaan jouluista juomaa wassail-vadista tarjoten. Konsertin loppulauluna kuullaan Auld Lang Syne, jota lauletaan perinteisesti englanninkielisissä maissa vanhan vuoden vaihtuessa uudeksi.

Teksti: Pieta Mattila


Eloisa Consort, kuva: Zoltán Kövér

Kokkolalaislähtöinen sopraano Meeri Pulakka on monipuolinen laulaja, jonka osaaminen ulottuu barokista nykymusiikkiin ja kamarimusiikista oopperaan. Hän on esiintynyt useiden suomalaisten orkestereiden ja yhtyeiden, kuten Suomalaisen barokkiorkesterin, Avanti!-kamariorkesterin, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Uusinta Ensemblen ja Barocco Borealen solistina. Pulakan oopperarooleihin kuuluvat mm. Mozartin Vitellia (La Clemenza di Tito), Händelin Cleopatra (Giulio Cesare) ja Menottin Madame Euterpova (Help! Help! The Globolinks). Meeri Pulakka on valmistunut erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemian lied- ja oratoriomusiikin koulutusohjelmasta (musiikin maisteri 2018) ja Wienin Universität für Musik und darstellende Kunst -musiikkiyliopiston oopperaluokalta (Master of Arts 2017).

Gambayhtye Eloisa Consort perustettiin Helsingissä vuonna 2015. Yhtyeen jäsenet ovat vanhan musiikin ammattilaisia, ja kokoonpano vaihtelee esitettävän musiikin mukaan. Eloisa Consort, joka toimii nykyisin Ensemble Nylandian siipien suojissa, on konsertoinut muun muassa Helsingin Aurore-renessanssimusiikkijuhlilla, BarokkiKuopiossa ja Rovaniemen KontraPunctum-festivaalilla, sekä tehnyt yhteistyötä Q Consort- ja The Royal Wind Music -nokkahuiluyhtyeiden sekä mezzosopraano Debi Wongin kanssa. Yhtyeellä on ollut vuosien varrella ilo soittaa Suomen Kulttuurirahaston omistamaa viola da gamba -soitinkvintettiä.

Ricardo Padilla
Lyömäsoittaja Ricardo Padilla on syntynyt Talcahuanossa Chilessä, mutta asunut jo lapsesta asti Suomessa. Monipuolinen muusikko on esiintynyt mitä erilaisimmissa kokoonpanoissa Euroopan lisäksi USA:ssa, Kanadassa, Kuubassa, Venäjällä, Israelissa ja Japanissa. Hänen musiikilliset intressinsä ulottuvat renessanssi-ja barokkimusiikista latinalais-amerikkalaiseen, flamencoon, jazziin, sekä pop- ja teatterimusiikkiin. Ricardo on esiintynyt ja/tai levyttänyt useiden artistien kanssa kuten esimerkiksi Andrew Laurence-King & The Harp Consort, The King’s Singers, Suomalainen Barokkiorkesteri, Samuli Edelmann, Orkestra Suora Lähetys, Ramy Essam, Kiko Loureiro, Kuukumina, UMO Jazz Orchestra, Esa Pietilä The Case ja Kokko Quartet.

Espoon barokki on vuonna 2015 perustettu vanhan musiikin yhdistys, joka kehittää ja tuo esiin korkeatasoista ja monipuolista vanhan musiikin konserttitarjontaa kotikaupungissaan ja lähiseuduilla. Kuuden toimintavuotensa aikana yhdistys on ehtinyt järjestää konsertteja lähes 30 paikassa ympäri Espoota. Espoon barokin yhtye on esiintynyt myös Urkuyö ja aaria sekä Sastamala Gregoriana -festivaaleilla, Musiikkia linnassa -konserttisarjassa (Hämeenlinna) sekä Aurore-renessanssimusiikkijuhlilla (Helsinki). Yhteistyötä on tehty myös monien kuorojen ja lauluyhtyeiden kanssa, joista mainittakoon Lumen Valo, Giardino Novo, Candomino ja EMO Ensemble. Syksyllä 2019 aloitettiin Espoon barokin järjestämä festivaali, Espoon barokkipäivät, joka järjestetään vuosittain eri kaupunginosassa. Vuoden 2022 festivaali tapahtuu Olarissa.













        Suomennokset: Meeri Pulakka